题干

某研究性学习小组设计了如图1所示的生态系统.水体中有藻类植物、水蚤、鲤鱼、腐生细菌等.水蚤以藻类植物为食,鲤鱼以水蚤和藻类植物为食.图2为该生态系统的碳循环部分过程示意图.据图分析:

(1)要维持图1所示生态系统的正常运行,一定要将装置放在适宜温度和有____ 的地方.某种因素使得生产者短时间内大量减少,但一段时间后又恢复到原有水平,说明该生态系统具有一定的____ 能力,其基础是____ 

(2)若藻类植物所固定的太阳能总量为2.0×108 kJ,藻类中1/2被水蚤捕食、1/2被鲤鱼捕食,则鲤鱼所获得的能量最少为____ kJ.

(3)图2中____ 对应的生物是图1中的藻类植物,图2中的丙对应的生物是图1中的____ 

(4)图2的甲→丁中碳的流动形式是____ ,乙和丙之间的关系分别为____ 

(5)图2中漏画了一个箭头,该箭头是____ (用格式“××→××”表示).

上一题 下一题 0.0难度 选择题 更新时间:2015-03-28 07:52:38

答案(点此获取答案解析)

\u5149\u7167\uff08\u6216\u9633\u5149\u6216\u6563\u5c04\u5149\uff09\u3000\u3000\u3000,\u81ea\u6211\u8c03\u8282,\uff08\u8d1f\uff09\u53cd\u9988\u8c03\u8282,1.1\u00d7107,\u7532,\u9ca4\u9c7c,\uff08\u542b\u78b3\uff09\u6709\u673a\u7269

同类题2

阅读短文,下列问题

C

Rob

     I don't think there is a solution to the environmental problems. The world population is now too large. We are going to run out of natural resources.

    Global warming shows us the effect that human beings have on the planet. Soon, millions of people will start leaving some parts of the world, because it will be impossible for them to live there any more, which in turn will create a whole new set of problems.

Louise

   The environmental situation is very serious, but I believe human beings can solve the problems.

   For example, we have already had clean ways of making electricity, like nuclear (原子能的) power and wind power.

   Besides, I think in the end, most people will want to help solve the problems. People just need to be made more aware of the problems and shown ways how they can help.

Michael

   We can now see that there has been a huge price to pay for the economic (经济的) development, because we have used a lot of natural resources and polluted the Earth.

   Of course, we can do many things to protect the Earth. For example, we can recycle (回收利用) or drive cars that pollute a bit less, or even use fewer plastic bags. However, I really don't know if these small things are going to be enough to solve the problems.

Rob

     I don't think there is a solution to the environmental problems. The world population is now too large. We are going to run out of natural resources.

    Global warming shows us the effect that human beings have on the planet. Soon, millions of people will start leaving some parts of the world, because it will be impossible for them to live there any more, which in turn will create a whole new set of problems.