题干

对句意理解有误的一项是(    )

A:朝而往,暮而归,四时之景不同,而乐亦无穷也。句意:早晨进山,傍晚回城,四季的景色不同,快乐也是无穷的。

B:至于负者歌于途,行者休于树,前者呼,后者应,伛偻提携,往来而不绝者,滁人游也。句意:至于背着东西的人在路上一边走着一边唱歌,行人在树下休息,前面的人呼唤,后面的人回答,老老小小,来往不断绝,这是滁州的人在出游。

C:苍颜白发,颓然乎其间者,太守也。句意:一个面容苍老,满头白发,昏昏欲倒地坐在众人中间的,这是太守喝醉了。

D:醉能同其乐,醒能述以文者,太守也。句意:醉了能享受饮酒的乐趣,醒了能用文章表述这种快乐的,就是太守啊。

上一题 下一题 0.0难度 选择题 更新时间:2018-02-08 12:33:10

答案(点此获取答案解析)

D

同类题1

根据短文理解,选择正确答案。

    My husband hasn't stopped laughing about a funny thing that happened to me. It's funny now but it wasn't at the time.

    Last Friday, after doing all the family shopping in town, I wanted a rest before catching the train, so I bought a newspaper and some chocolate and went into the station coffee shop — that was a cheap self-service place with long tables to sit at. I put my heavy bag down on the floor, put the newspaper and chocolate on the table to keep a place, and went to get a cup of coffee.

    When I went back with the coffee, there was someone in the next seat. It was one of those wild-looking youngsters, with dark glasses and worn clothes, and hair colored bright red at the front. Not so unusual these days. What did surprise me was that he'd started to eat my chocolate!

    Naturally, I was annoyed. However, to avoid trouble — and really I was rather uneasy about him — I just looked down at the front page of the newspaper, tasted my coffee and took a bit of chocolate. The boy looked at me closely. Then he took a second piece of my chocolate. I could hardly believe it. Still I didn't dare to start an argument. When he took a third piece, I felt more angry than uneasy. I thought, "Well, I shall have the last piece." And I got it.

    The boy gave me a strange look, and then stood up. As he left he shouted out. "This woman's crazy!" Everyone stared. That was embarrassing enough, but it was worse when I finished my coffee and got ready to leave. My face went red — as red as his hair — when I realized I'd made a mistake. It wasn't my chocolate that he'd been taking. There was mine, unopened, just under my newspaper.